Video prilozi | BERZA ANTIKVITETA – BESPLATNI OGLAS

Oldtajmeri, antikviteti, Žirinovski i jedan srpski kolekcionar | Moja Rusija

Sputnjik Srbija

Gde antikvitete i umetnička dela kupuje moskovska elita, a gde običan svet? Koliko za takve komade plaćaju bogataši i kolekcionari, a koliko mora da izdvoji prosečan Moskovljanin? U Moskvi postoji na desetine antikvarnica i pijaca starina na kojima se mogu naći rariteti iz raznih epoha zemlje, ali i iz uvoza. Ponuda je raznovrsna – ima svega i za svačiji džep. Ipak, ne kupuju svi na istim mestima. Bogata klijentela i kolekcionari uglavnom pazare na aukcijama, u antikvarnicama i na velikim antikvarnim sajmovima, dok običan svet jedinstvene komade pronalazi na buvljacima. Za one sa punijim džepom nedavno je u centru Moskve održan 46. Ruski antikvarni salon, koji je okupio poznate kolekcionare, umetničke kritičare i ljubitelje umetnosti. Prema tradiciji, na štandovima učesnika Antikvarnog salona predstavljaju se razna jedinstvena umetnička dela – slike, ikone, skulpture, nameštaj, nakit, posuđe i ukrasni predmeti od najfinijeg porcelana i srebra i još mnogo toga. Ekspozicija obuhvata antikvarnu i savremenu umetnost. Ove godine po prvi put izloženi su i retro automobili. Deo svoje zbirke predstavio je i srpski kolekcionar Vladimir Pešić. Na Salonu antikviteta u Moskvi predstavljene su i ikone iz 15. veka, remek-dela najvećih ruskih i evropskih slikara, unikatni komadi nameštaja, među kojima je i vitrina koju je car Petar Prvi naručio iz Kine. Cene idu od nekoliko stotina evra za dela iz savremene umetnosti do milionskih iznosa za antikvitete. Trguje se čak i kriptovalutama. Ljubitelji starina sa plićim džepom uglavnom odlaze na buvljake i pijace starina. Jedno takvo mesto je i radnja „Retro“ Trguje se samovarima, odećom, obućom, skulpturama, nakitom, gramofonskim pločama, satovima, posuđem i ukrasnim predmetima, oslikanih ruskom narodnom umetnošću pod nazivom „gželj“, pa čak i nameštajem. Drugim rečima, ima svega – od igle do lokomotive. Tu se povremeno organizuju i aukcije i izložbe na kojima se predstavljaju lične kolekcije ljubitelja umetnosti, pa čak i ruskih političara – ovog puta ovde je izložena privatna kolekcija lidera liberala Vladimira Žirinovskog i pokloni koje je dobijao od Sadama Huseina, Džeka Nikolsona i drugih poznatih ljudi. Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije.

Kolekcionar i berberin

Radio televizija Bor (“Štampa, radio i film” d.o.o.)

Da li ste znali da Seviljski berberin živi u Zaječaru? Tačnije, tako se zvala njegova berberska radionica koju je nedavno zatvorio. Ova radionica karakteristična je i po tome jer je u isto vreme bila i antikvarnica i stecište brojnih umetnika koji su se u njoj okupljali i razvili ideju da mesto na kome se ona nalazila, ispred stare vodenice, postane Umetničko sokače. Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor) http://www.rtvbor.rs

ANTIKVITETI OD 10 DO 300 EVRA – ANTIKVARNICA ALEKSANDAR


RTV Santos Zrenjanin

Veliki izbor antikviteta čije se cene kreću od 10 do 300 eura možete pronaći u antikvarnici Aleksandar. Trenutno je,kako kažu,veća ponuda nego potražnja a ljudi u doba pandemije dolaze češće da traže otkup starih stvari.



Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours