Cista na jajniku – Simptomi i lečenje ciste na jajnicima – BESPLATNI OGLAS

Cista na jajniku spada u najčešća ginekološka oboljenja, a većina žena iskusi ovu pojavu makar jednom u životu. 

Ipak, simptomi koje izaziva cista na jajniku, ali i samo saznanje o njenom postojanju, mnoge žene umeju da uplaše. Zato je važno dovoljno se informisati i redovno ići na ginekološke preglede. 

Ciste na jajnicima su u najvećem broju slučajeva bezopasne i mogu biti uzrokovane različitim faktorima. Iako kod mnogih žena cista na jajniku može proći bez ikakvih simptoma, nekada se ispoljavaju ozbiljni simptomi koji zahtevaju medicinsku pomoć. 

U nastavku bloga ćemo pojasniti kakve simptome može izazvati cista na jajniku, koje vrste ovog oboljenja postoje, načine na koje se cista jajnika može lečiti i sve važne informacije o ovoj veoma čestoj pojavi.

Ciste jajnika – šta je cista na jajniku?

Cista na jajniku je šuplja struktura ispunjena tečnošću koja se razvija na samom jajniku ili unutar njega. 

Najčešće nastaje kod žena u reproduktivnoj fazi (između 25 – 40 godine života), ali se može javiti u svim životnim dobima. U 90% slučajeva je potpuno benigna, ne zahteva terapiju, posebnu intervenciju, pa samim tim ne utiče ni na trudnoću.

Veličina ciste na jajnicima može mnogo da varira, a uglavnom se kreće od 1 cm, do čak 10 cm. Na njen nastanak utiču različiti faktori, uključujući hormonsku neravnotežu, endometriozu i trudnoću. Mogu se javiti na jednom ili na oba jajnika, a dijagnostikuju se putem testova kao što su ultrazvuk, magnetna rezonanca ili testovi krvi.

Cista na jajniku – simptomi

Simptomi koje izaziva cista na jajniku mogu se razlikovati u zavisnosti od veličine i vrste ciste

Neke žene možda neće imati nikakve simptome, dok druge mogu imati ozbiljne simptome koji zahtevaju medicinsku pomoć. Uobičajeni znakovi koji mogu ukazivati na postojanje ciste na jajnicima uključuju:

 • Bol u karlici
 • Nadimanje
 • Nepravilne menstruacije
 • Poteškoće sa pražnjenjem bešike
 • Bol tokom seksualnog odnosa
 • Mučnina i povraćanje

Ozbiljnost ovih simptoma može varirati od žene do žene, pa je za pravu dijagnozu neophodan ginekološki pregled.

Cista na jajniku i menstruacija

Od svih simptoma nepravilne menstruacije su verovatno onaj koji najviše može da vas zabrine. Cista na jajniku i menstruacija u kombinaciji mogu biti posebno neprijatne pojave, ali je važno znati da promene u menstrualnom ciklusu u ovom slučaju uglavnom izazivaju funkcionalne ciste, koje su u najvećem broju slučajeva bezopasne.

Tada dolazi do neredovne menstruacije ili težeg ciklusa nego inače. Ako cista postane veća, ona takođe može da izvrši pritisak na matericu, što dovodi do bolova i obilnog krvarenja tokom menstruacije

Ako doživljavate promene u menstrualnom ciklusu ili druge simptome koji mogu biti povezani sa cistama jajnika, važno je da razgovarate sa svojim ginekologom.

Žena na pregledu kod doktora.

Ciste na jajnicima – uzroci nastanka i vrste

Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti njihovom razvoju. 

Najčešće nastaju kao rezultat hormonske neravnoteže tokom menstrualnog ciklusa. Međutim, drugi faktor koji može doprineti razvoju cista na jajniku je endometrioza, stanje u kojem tkivo slično sluzokoži materice raste izvan nje. Takođe, sindrom policističnih jajnika može uticati na nastanak ovog oboljenja.

Starost, pušenje i gojaznost takođe mogu povećati rizik od razvoja cista na jajnicima. Uz to, pelvična infekcija, korišćenje kontraceptivnih pilula, kao i prisustvo ciste na jajnicima u prošlosti, povećavaju rizik za nastanak ovog oboljenja.

Kako nastaju ciste na jajnicima?

Cista na jajniku se formira kada postoji problem sa normalnim procesom ovulacije. 

Svakog meseca, jajnici proizvode folikule koji sadrže jajnu ćeliju. Ovi folikuli sazrevaju i na kraju oslobađaju jajnu ćeliju tokom ovulacije. Nakon što se ona oslobodi, folikul se transformiše u strukturu koja se zove žuto telo. Žuto telo proizvodi hormone koji pomažu u pripremi materice za potencijalnu trudnoću, a ako ne dođe do oplodnje ono se postepeno smanjuje.

U nekim slučajevima, folikul ne oslobađa jajnu ćeliju kako bi trebalo. Umesto toga, on nastavlja da raste i puni se tečnošću, formirajući folikularne ciste. U drugom slučaju, žuto telo se možda neće rastvoriti nakon oslobađanja ćelije, što dovodi do toga da se napuni tečnošću, čime se formira žuta cista na jajniku. 

Druge vrste cista na jajniku mogu se formirati kada abnormalne ćelije rastu na jajnicima. U njih spadaju endometriomi, ciste koje se formiraju kada tkivo endometrijuma (tkivo koje normalno oblaže matericu) raste na jajnicima i formira ciste. Cistadenomi su ciste koje se formiraju iz ćelija na površini jajnika.

Dermoidne ciste nastaju iz ćelija koje se mogu razviti u bilo koju vrstu tkiva, ali su obično bezopasne. Specifični mehanizmi koji dovode do formiranja ciste mogu se razlikovati u zavisnosti od vrste ciste.

Vrste ovog oboljenja

Postoji nekoliko vrsta cista na jajniku, ali ih sve možemo podeliti u dve velike grupe – funkcionalne ciste i nefunkcionalne.

Funkcionalna cista na jajniku je najčešći tip i obično je bezopasna. U ovakvu vrstu cisti spadaju:

 • folikularne ciste
 • žuta cista na jajniku 

One se razvijaju kao deo normalnog menstrualnog ciklusa, u periodu plodnih dana, tačnije samog procesa ovulacije.

Nefunkcionalna cista na jajniku je manje uobičajena i može sadržati čvrsti materijal kao i tečnost. Ove ciste mogu zahtevati više praćenja ili hirurške intervencije. Među njih spadaju:

 • dermoidne ciste 
 • ciste endometrijuma 
 • cistadenomi 

Ove ciste mogu izazvati jak bol i zahtevati hirurško uklanjanje. Ciste cistadenoma se razvijaju iz tkiva jajnika i mogu biti benigne ili kancerozne. Za žene je važno da razumeju različite vrste cista na jajnicima i njihove potencijalne komplikacije kako bi dobile odgovarajuću negu i lečenje.

Lečenje ciste na jajniku

Opcije lečenja ciste jajnika zavise od vrste i težine ciste. 

Pažljivo čekanje se često preporučuje za funkcionalne ciste, jer često nestaju same. Ženama se može savetovati da se vrate na naknadne testove i snimanja radi praćenja veličine i stanja ciste. 

Lekovi se mogu koristiti za upravljanje simptomima ili smanjenje ciste. U određenim slučajevima se preporučuju pilule za kontracepciju kako bi se sprečilo stvaranje novih cista ili smanjila veličina postojećih. 

Operacija je neophodna samo za teže ciste ili one koje su kancerozne. Laparoskopska hirurgija je minimalno invazivna procedura koja se može koristiti za uklanjanje cista.

Cista na jajniku u trudnoći

Tokom trudnoće, ciste na jajnicima kod žena mogu izazvati veću zabrinutost, pa je zato potrebno da se što više informišete o ovoj temi.

Kod trudnica koje imaju već postojeće ciste na jajniku, u većini slučajeva, male ciste ne izazivaju nikakve probleme i neće uticati na trudnoću. S druge strane, veće ciste mogu izazvati bol ili nelagodnost i potencijalno pucati, što može biti opasno za majku i bebu.

Simptomi ciste na jajnicima tokom trudnoće uključuju: bol u karlici, nadimanje, mučninu i povraćanje. Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da odmah kontaktirate svog lekara ili ginekologa.

Ciste na jajnicima se obično dijagnostikuju ultrazvukom. Ako ste trudni, vaš ginekolog će verovatno pratiti cistu tokom vaše trudnoće kako bi se uverio da ne raste ili izaziva bilo kakve komplikacije.

Lečenje cista na jajniku tokom trudnoće zavisi od njihove veličine i vrste. Ako je cista mala i ne izaziva nikakve simptome, vaš ginekolog može je samo nadgledati. Potencijalni rizik može nastati zbog rupture, odnosno pucanje ciste na jajniku. Ona može izazvati jak bol, krvarenje i druge komplikacije.

U svakom slučaju, cista na jajniku tokom trudnoće nisu neuobičajene i u većini slučajeva ne izazivaju nikakve probleme. Međutim, važno je pratiti sve simptome i blisko sarađivati sa svojim ginekologom kako biste osigurali sebe i svoju bebu.

Mere prevencije

Možemo da zaključimo kako pojava cista na jajniku jeste oboljenje koje se događa veoma često i uglavnom prolazi lako. Bez obzira na to, one ponekad mogu da izazovu ozbiljnije probleme, pa je bitno da preduzmemo sve korake kako bismo ih predupredili.

Održavanje zdrave težine, izbegavanje pušenja i redovno vežbanje mogu pomoći u smanjenju rizika od cista na jajnicima. Osim toga, redovnim odlaskom na preglede kod vašeg ginekologa, smanjićete šansu za razvoj bilo kog težeg oblika ovog oboljenja i održati svoje opšte zdravlje u normali.

Nadamo se da vam je ovaj tekst na Kido platformi doneo korisne informacije o cisti na jajniku, a na našem blogu možete pronaći još tema iz različitih oblasti!

Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours