Putopisni memoari: Ljepote Hrvatske – part I (Trakošćan) – BESPLATNI OGLAS

Dugo se nismo javili, a naročito se nismo sa putopisnim memoarima, jer nas je COVID „zavezao“ doma.

Ali, je li to zaista tako loše? Nije! Uvidjeli smo da postoji puno dobrih strana ovog socijalnog distanciranja, te smo se iz tog razloga posvetili ljepotama naše Hrvatske.

Dugi topli ljetni dani su kao izmišljeni za ovakve prizore, prirodu i ambijent: Trakošćan.

Da, pretpostavljate, posjetili smo Trakošćan, jedan od najposjećenijih hrvatskih dvoraca sa oko 40.000 posjetitelja godišnje!

Jedan topli (ali ugodan) ljetni dan odlučili smo posjetiti jedan od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj, koji se nalazi 87 km sjeverozapadno od Koprivnice, u Hrvatskom Zagorju.

Dvorac je podignut u 13. stoljeću kao manji burg u sustavu utvrda Zagorske kneževine. U osnovi dvorca prepoznatljive su značajke jednostavnih romaničkih burgova 12.-13. st. Od mnogobrojnih se feudalnih gospodara ističu Celjski grofovi, Jan Vitovec, Korvini, a nakon raspada Zagorske kneževine kao posebno vlastelinstvo uživaju ga Gyulayi, a od 1568. Draškovići. (Hvala Wikipedii na tako detaljnom opisu povijesti )

Više je puta proširivan i dograđivan. Znatnije je dograđen 1592., kada Draškovići podižu topničke kule s krovištem (ploča s grbom i natpisom Ivana II. Petra Draškovića iz 1592. na zapadnoj kuli). U to se doba dograđuje kat, povisuje središnja kula i oblikuje dvorište s arkadama. Ponovno se dograđuje tijekom 18. st., kada kule dobivaju kruništa, glavna kula dobiva razvedenu lanternu, a oko tvrđave gradi se cinktura obrambenih objekata, zidova i kula.

Zapušteni zamak obnavlja 1850.-1860. podmaršal Juraj Drašković u rezidencijalni dvorac. Obnova je, u duhu romantizma, izvedena u neogotičkome stilu uz istodobnu obnovu čitava okoliša, gdje je uređen park-šuma s rijetkim drvećem, umjetnim jezerom i vrtnim objektima.Od 1953. u dvorcu je stalna muzejska postava, koja osim vjerne rekonstrukcije ambijenata iz razdoblja obnove sadrži vrijedne primjerke baroknoga namještaja i sitnih predmeta. Da, da, to je bio dodatan stimul da se još jednom uputimo u Trakošćan. Draškovići su imali njuh za umjetnost i ljepotu, procijenite i sami:

Nadamo se da smo vas potakli da (bar u doba korone) se malo okrenete divnim hrvatskim dvorcima i turističkim destinacijama. Trakošćan je zaista jedan turistički i barokni biser Hrvatske. Iskreno vam preporučujemo jednodnevni izlet. A jezero i restorančić na vodi – to je pun pogodak!

Do sljedećeg blog posta,

Hvala Vam što sa nama dijelite ljubav prema antikvitetima!

Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours