Sous Vide: Umetnost podešavanja temperature i vremena – BESPLATNI OGLAS

Vreme čitanja: 2 minuta

Sous vide kuvanje je revolucionarna tehnika koja omogućava postizanje vrhunskih rezultata kroz precizno kontrolisanje temperature i vremena. Ova metoda je postala omiljena među kulinarskim entuzijastima i profesionalnim kuvarima, jer omogućava konzistentno savršenstvo jela.

Šta je Sous Vide?

Sous Vide doslovno na francuskom jeziku znači „kuvanje u vakumu“. Ova tehnika uključuje vakumiranje kese u kojoj se nalazi hrana te njeno potapanje u vodu pri precizno kontrolisanoj temperaturi. Ovo omogućava ravnomerno kuvanje hrane na niskim temperaturama tokom dužeg vremenskog perioda. Rezultat je meso koje je sočno, mekano i sa zadržanim ukusom.

Podešavanje temperature

 1. Preciznost je ključna: Sous vide uređaji omogućavaju podešavanje temperature vode sa neverovatnom preciznošću. Na primer, za srednje pečeni biftek, temperatura vode bi trebala biti oko 55-60°C, dok za piletinu preporučena temperatura iznosi oko 60-65°C. U zavisnosti od vrste hrane koju pripremate, trebalo bi prilagoditi temperaturu vode.
 2. Vreme je važno: Vreme kuvanja varira u zavisnosti od debljine komada i tipa hrane. Na primer, manji komadi mesa će zahtevati manje vremena, dok će veći komadi tražiti duže vreme kuvanja. Vreme se obično kreće od nekoliko sati do čak nekoliko dana za određene recepte.
 3. Upotreba sondi za temperaturu: Sondiranje hrane tokom procesa kuvanja može biti korisno za osiguravanje tačnosti temperature, posebno ako imate veliki komad mesa ili ribe.

Vodič za temperaturne Postavke

 1. Ribe: Za delikatne vrste ribe kao što su losos ili tuna, temperatura od 45-50°C tokom 30-60 minuta će zadržati sočnost i teksturu.
 2. Meso: Za srednje pečeno meso, postavite temperaturu vode na 55-60°C. Debljina komada mesa će uticati na vreme kuvanja – na primer, tanki odresci zahtevaju manje vremena od debelih odrezaka.
 3. Povrće: Većina povrća zahteva temperature između 85-90°C, sa vremenom kuvanja od 30 minuta do sat vremena, zavisno od vrste povrća.

Saveti za dobijanje savršenih rezultata

 • Pravilno pakovanje hrane: Vakuumsko pakovanje hrane omogućava bolji transfer toplote i sprečava gubitak ukusa i vlage.
 • Upotreba adekvatnih posuda: Koristite posude koje su kompatibilne sa sous vide uređajem kako biste osigurali ravnomjerno kruženje toplote.
 • Finishing Touch (Završni dodir): Nakon sous vide procesa, završite jelo kratkim pečenjem ili grilovanjem da biste dobili hrskavu spoljašnjost samog proizvoda.

Sous vide tehnika zahteva malo vežbe i eksperimentisanja kako biste postigli željene rezultate. Međutim, precizno podešavanje temperature i vremena je ključno za postizanje savršenog rezultata. Uz malo strpljenja i eksperimentisanja, možete stvoriti vrhunska jela koja će oduševiti vaše čulo ukusa.


 • Sous Vide: Umetnost podešavanja temperature i vremena

  Vreme čitanja: 2 minuta Šta je SousVide kuvanje. Kako postići vrhunske rezultate metodom kuvanja u vakuumu i kako podesiti uređaj kako bi se dobilo vrhunsko kuvano meso? Potpuno besplatno uputstvo koje možete preuzeti i uz pomoć koga sigurno dobijate rezultate sa kojima ćete biti oduševljeni.

 • Suvo zrenje mesa: Sopstvena proizvodnja ili industrijska nabavka?

  Vreme čitanja: 2 minuta U svetu kulinarstva, konstantno se traga za savršenim ukusima i teksturama koje će zadovoljiti nepce svakog gosta. Suvo zrenje mesa, poznato i kao dry age proces, postalo je sinonim za vrhunski kvalitet i intenzivan ukus.

 • Zašto je potrebno pažljivo hladiti meso divljači

  Vreme čitanja: 5 minuta Bilo da se priprema na roštilju, pune creva za kobasice ili se kuva u SousVide uređaju – meso divljači poseduje brojne pozitivne karakteristike koje ga značajno razlikuju od ostalog mesa. Kvalitet mesa divljači je direktno povezan sa načinom života životinje, situacijom tokom njenog lova ali i način na koji se divljač čuvala nakon što je ulovljena. Saznajte kako i gde čuvati divljač nakon što je ulovljena?

Post Views: 19Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours