Godišnjice braka – svi važni jubileji za slavlje – BESPLATNI OGLAS

Život u bračnoj zajednici podrazumeva mnogo lepih trenutaka, ali i dosta izazova. Godišnjice braka su nešto što se, u našem narodu, još od pamtiveka obeležavalo na posebne načine. Svaka godina provedena u braku je idealan povod za slavlje, pogotovo kada su u pitanju jubilarne godišnjice.

Da li ste znali da u našem narodu postoje nazivi za razne bračne jubileje koji se obeležavaju? Da li su vam poznati termini kao što su: platnena, gvozdena, drvena, vunena, zelena, staklena, dijamantska svadba? Ovo su samo neki od naziva koji se kod nas neguju još davnina, a koje mnogi bračni parovi i dan danas proslavljaju. 

Evo koje su to sve godišnjice braka i važni jubileji koje ćete, ovoga puta, sigurno upamtiti.

Zelena, papirna, kožna, drvena i bakarna svadba 

Poznato je da godišnjice braka imaju svoje specifične nazive, međutim malo ko zna da sam dan, odnosno čin venčanja ima svoje autentično ime koji se u našem narodu naziva zelena, odnosno pamučna svadba. Smatra se da je pamuk mekan i nežan, što predstavlja pravu simboliku za još uvek sveže mladence.

Prva godišnjica braka je mnogima veoma posebna, jer obeležava godinu dana od samog svečanog čina venčanja, međutim njeno ime je posve obično, a glasi papirna svadba. Ova svadba se negde naziva i vunena svadba.

Ako proslavljate treću godišnjicu braka, vi proslavljate kožnu svadbu. Proslava 5 godina braka je u narodu poznata kao drvena svadba, kada parovi razmenjuju poklone od drveta jer ono simbolizuje stabilnost. Sedma godišnjica braka je mnogima talična brojka, a naziva se bakarnom svadbom, kada se poklanjaju pokloni od bakra, kao što su novčići i razne posude. 

Mnogi bračni partneri ove nazive retko upotrebljavaju, jer malo ko od njih zaista zna da oni uopšte i postoje. Kada je u pitanju proslava ovih godišnjica, bračni parovi se uglavnom odlučuju za intimnu proslavu, u vidu svečane večere ili romantičnog putovanja za vikend. 

burme na stolu

Jubilarne godišnjice braka nakon jedne decenije 

Jubilarnih 10 godina braka se u srpskom narodu nazivaju ružine svadbe. U srpskom narodu je za ovaj povod uobičajna velika proslava sa velikim brojem zvanica koji bračnom paru poklanjaju ruže, a od para se očekuje da će zaplesati na proslavi držeći ružu u rukama.

Zanimljivo je da neki bračni parovi slave i dvanaestu godišnjicu braka koja nosi jedan sasvim nesvakidašnji naziv, peršun ili nikl svadba. Petnaest godina braka nosi naziv staklena svadba, jer se veruje da petnaest godina podrazumeva stabilnost i čvrstinu. Za ovu priliku se poklanjaju predmeti od stakla i kristala.

Porcelanska svadba – simboličan i jedinstven događaj

Jubilarnih 20 godina braka je još jedan fenomenalan i jedinstven povod koji nosi naziv porcelanska svadba kada se, tradicionalno, bračnom paru kupuju pokloni za godišnjicu od porcelana. Svečani ručak se služi u posudama od porcelana što upotpunjuje ovakav simboličan doživljaj. 

Porcelanska svadba se uglavnom proslavlja u porodičnom krugu, kada se zovu samo najbliži rođaci i prijatelji. Oni koji žele na glamurozniji način da proslave dve decenije bračnog života, obično se odlučuju za predivne restorane, sa živom muzikom, gde će počastiti sve one koji su bili deo njihovih života u njihovih proteklih 20 godina braka.

Srebrna svadba – 25 godina braka kao poseban jubilej za proslavu

Sve godišnjice braka sa sobom nose određenu simboliku. Međutim, jedna od najznačajnijih godišnjica koja se masovno proslavlja u našem narodu jeste srebrna svadba. 

Čuvena srebrna svadba je naziv za 25 godina braka, i odličan je povod za organizaciju velike proslave u lepom ambijentu, gde se obavezno pozivaju svi članovi porodice i prijatelji. Gotovo četvrt veka bračnog života je poseban čin koji se obeležava na svečan način.

Na ovakvoj proslavi se uglavnom poklanjaju srebrni predmeti bračnim parovima, dok oni međusobno razmenjuju prstenje od srebra. Dvadeset i pet godina braka podrazumeva mnogo lepih uspomena koje bračni supružnici dele, zbog čega je ovaj događaj veoma važan u njihovim životima.

Biserna svadba – trideset godina braka u krugu najbližih 

Trideset godina braka se u narodu naziva bisernom svadbom, kada muž ženi kao poklon poklanja bisernu ogrlicu. Ljiljan je cveće koje se u ovoj prilici poklanja zato što on simbolizuje lepotu, posvećenost i ponos. 

Biserna svadba se obično obeležava u krugu porodice sa decom i unucima, u intimnoj, porodičnoj atmosferi.

stariji bračni par na plaži

Rubin svadba – četrdesetogodišnjica bračnog života

Četrdeset godina braka se kod nas naziva rubin svadbom. Provesti 40 godina braka zaista podrazumeva mnogo posvećenosti i ljubavi, a rubin je dragi kamen koji upravo simbolizuje ta dva pojma.

Zato se prilikom obeležavanja rubin svadbe, bračni parovi odlučuju za svečan ručak u svom domu gde će pozvati samo najbliže članove porodice i prijatelja.  

Zlatna svadba – 50 godina braka i neraskidive ljubavi 

Doživeti 50 godina braka je nešto što malo koji bračni par na ovom svetu ima privilegiju da proslavi. Oni koji ovakvu svadbu obeležavaju mogu se smatrati pravim srećnicima, jer proslaviti 50 godina braka je izuzetno retko, dirljivo i jedinstveno.

Zlatna svadba simbolizuje 50 godina braka i neraskidive ljubavi mnogih supružnika koji ovaj čin obeležavaju uz svečani ručak i zdravicu. Međutim, mnogi ljudi čiji roditelji ili baka i deka proslavljaju zlatnu svadbu vole da organizuju proslavu u restoranu u idiličnom ambijentu gde će pozvati sve najbliže članove porodice i prijatelje.

Dijamantska svadba – nesvakidašnji jubilej šezdeset godina braka

Dijamantska svadba je nesvakidašnji jubilej koji je poseban, ne samo bračnom paru, već i svim članovima porodice, kumovima i prijateljima. Ovakav čin je nešto što se ne proslavlja tako često u svetu, zbog čega predstavlja fenomenalan povod za obeležavanje u krugu svojih najmilijih i najbližih. 

Pored toga što je dijamantska svadba fenomenalan povod za proslavu, ovo je i dirljiv čin koji podrazumeva brak koji je potrajao više od pola veka, ispunjen ljubavlju, tolerancijom i razumevanjem.

Godišnjice braka su idealni povodi za organizaciju raznih proslava, bilo u krugu najbližih ili za sve prijatelje i članove porodice u salama za proslave. Proslava dugogodišnje ljubavi je, prema mišljenju mnogih, nešto najlepše što se može doživeti, pa ne propustite priliku da ih obeležite kako dolikuje! 

 


Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours