Konjuktivitis kod dece – Simptomi, uzroci i lečenje – BESPLATNI OGLAS

Konjunktivitis je zapaljenje providne membrane oka (konjuktive) koja pokriva beonjaču i unutrašnju površinu očnih kapaka. Najčešće ga odlikuju crvenilo, natečenost očiju i svrab.

Za konjunktivitis kod dece mogu biti odgovorni različiti uzroci – alergije, virusi ili bakterije koje dospeju do očiju usred pipanja prljavim ručicama. Ponekad konjunktivitis može biti čak i posledica kontakta sa iritansima kao što su prašina, hlor iz bazena (na njega dečje oči često burno reaguju) ili velika zagađenost vazduha.

Konjunktivitis kod beba takođe je česta pojava, ali kod njih do infekcije oka dolazi usred drugih uzroka o kojima možete pročitati više u nastavku teksta.

Saznajte kakvi sve simptomi konjuktivitisa postoje, usred čega nastaje konjunktivitis kod dece i kako se leči!

Konjuktivitis simptomi – kako prepoznati konjuktivitis kod dece?

Simptomi konjuktivitisa kod dece najčešće su otečenost kapaka, izraženo crvenilo, pojačano suzenje, svrab, kao i sekrecija iz oka. Ukoliko primetite da su detetu kapci ujutru po ustajanju slepljeni, ima potrebu da trlja oči i žali se da ga peku ili svrbe, spava lošije nego obično, a apetit mu se smanjio, velika je verovatnoća da ima neki oblik konjuktivitisa.

Tip konjuktivitisa obično se može prepoznati na osnovu jednog od glavnih simptoma – sekrecije. Kada je konjunktivitis virusni ona je najčešće providna i vodnjikava, a kada je bakterijski sekrecija može biti gusta i zelenkasta ili žućkasta.

Kakvu god promenu da primetite na očima svoje bebe, neophodno je da posetite lekara što pre. Mnoge druge bolesti očiju mogu imati slične simptome kao konjunktivitis kod dece, te nemojte preduzimati nikakvo lečenje samostalno dok pedijatar ne pregleda dete.

Kako nastaje i kako se leči konjuktivitis kod beba?

Konjunktivitis kod beba je relativno česta pojava. Najčešći uzroci za to su infekcija, iritacija ili zastoj u oticanju suza usred nedovoljno razvijenih suznih kanalića.

Nedovoljna razvijenost suznih kanala je neretka kod novorođenčadi, ali se oni najčešće sami razviju do njihove prve godine života. Suženost kanala najčešće se primeti odmah po rođenju, a bebe koje su tako rođene će se često buditi sa krmeljima na očima i nakupljenim sekretom na kapcima.

U tom slučaju je neophodno preventivno više puta dnevno kružnim pokretima masirati prstima bebi koren nosa kako ne bi došlo do konjuktivitisa. Koren nosa je mesto na kom se spajaju nos i oko. Masaža će pospešiti postepeno propuštanje suza koje se nalaze zaglavljene na kraju kanala, a on će se vremenom proširiti.

Naravno, podrazumeva se da roditelju ruke uvek moraju biti čiste prilikom masaže. Pored masaže, veoma je važno i redovno ispiranje suznih kanala fiziološkim rastvorom, kao i upotreba kapi ili masti ukoliko pedijatar to preporuči.

Ponekad uzročnik za konjunktivitis kod beba može biti infekcija do koje dolazi pri porođaju. Ukoliko su bebine oči dospele u kontakt za porođajnim kanalom, a majka je imala kakvu bakteriju poput hlamidije ili gonokoke, šanse su da će se novorođenče zaraziti konjuktivitisom.

Roditelji nemaju razloga za preteranu brigu jer je u pitanju lako rešiva stvar koja će proći jednako brzo i bez posledica kao i fiziološka žutica.

Bebina šaka

Prenošenje konjuktivitisa – da li je konjuktivitis zarazan za drugu decu?

Virusni i bakterijski konjunktivitis kod dece se veoma lako može preneti s jednog deteta na drugo. To se najčešće događa kada dete koje ima konjunktivitis dotakne oči svojom rukom a zatim dotakne drugo dete. Pored direktnog prenosa, konjunktivitis se može preneti i indirektno – ukoliko se zaraženo dete igralo istim igračkama, koristilo istu maramicu ili pribor za jelo, kao i kapljičnim putem – kijanjem i kašljanjem.

Zbog toga je veoma važno da se čim se primete simptomi konjuktivitisa kod deteta reaguje, kako ono ne bi prenosilo infekciju drugoj deci iz svog kolektiva – vrtića, parka ili škole. Zbog prenosa konjuktivitisa, ali i mnogih drugih infektivnih bolesti kojima su deca sklona, neophodno je učiti ih odmalena značaju održavanja redovne higijene kao i tome koliko je štetno dirati lice i oči ručicama.

Nakon što se simptomi primete i dete odvede pedijatru, a on prepiše terapiju, sekret iz oka će biti zarazan još oko 48 sati od početka upotrebe. U tom periodu bi trebalo obratiti pažnju na to sa kim je dete u kontaktu, kako ne bi došlo do prenošenja konjuktivitisa kod dece.

Koji lek za konjuktivitis kod dece i beba najviše pomaže?

Kada je u pitanju virusni konjunktivitis kod dece, lečenje antibioticima nije potrebno. Virusni konjunktivitis najčešće se javlja praćen nekom prehladom usred opadanja imuniteta deteta. Ako dete već kašlje, kija, ili ima temperaturu, nemojte se iznenaditi ukoliko dođe i do akutnog virusnog konjuktivitisa – to je samo način na koji njegov organizam pokušava da se brani od virusa.

Ova vrsta konjuktivitisa dolazi naglo i najčešće zahvata oba oka, a praćena je suzenjem, peckanjem, crvenilom i vodenastim sekretom. Isto tako naglo najčešće i prolazi, kada se dečiji organizam izbori sa prehladom i virusom koji ga je napao.

S druge strane, kada je u pitanju bakterijski konjuktivitis, veoma ga je važno tretirati antibioticima. Oni mogu biti oralni, u formi kreme, masti ili najčešće antibiotskih kapi koje ćete sipati detetu u spoljni ugao oka. Koji tip leka će pedijatar prepisati vašem detetu zavisi od ozbiljnosti infekcije. Pored antibiotika, lekar će često preporučiti i upotrebu veštačkih suza.

Kada je u pitanju alergijski konjunktivitis verovatnoća je da će dete imati i alergijski rinitis te da će mu lekar prepisati antihistaminike. Najčešći uzroci za alergijski konjunktivitis i rinitis su sezonski alergeni poput polena.

Ono što je najvažnije kod svih oblika konjuktivitisa je da morate slušati sve što vam pedijatar savetuje i ne smete preduzimati lečenje ,,na svoju ruku”.

Kapi za konjuktivitis bez recepta – kamilica kao lek?

U narodu postoje mnogi lekovi za konjunktivitis koji su po verovanjima starijih izrazito efikasni u borbi sa ovom dosadnom infekcijom očiju. Na primer, veruje se da je kamilica za konjunktivitis veoma efikasna, te se savetuje ispiranje očiju ili stavljanje kesica ovog čaja na oči u vidu obloga.

Istina je da nije dokazano da čaj od kamilice ima ikakva lekovita svojstva kada je lečenje konjuktivitisa u pitanju. Štaviše, stanje se može samo pogoršati ukoliko filter vrećice dodatno iziritiraju već upaljene oči, te dođe do dodatnog širenja bakterija.

Još jedno od narodnih verovanja vezano za lečenje konjuktivitisa kod novorođenčadi je kapanje majčinog mleka u bebine oči. Nema potreba da pričamo o tome koliko je ovo verovanje problematično i kako će bakterije iz mleka samo dodatno pogoršati infekciju očiju.

Kada dođe do upale neophodno je uputiti se ka lekaru. Čak i ako je vaše dete u prošlosti već imalo konjunktivitis ne mora da znači da ponovo ima isti tip i da će dobiti istu terapiju. Nemojte mu kupovati na svoju ruku lekove i kapi, jer možda je prethodnog puta detetova infekcija bila virusna te je bilo dovoljno ukapati veštačke suze, a ovog puta je u pitanju bakterijska i neophodan mu je antibiotik što pre.

Konjuktivitis kod dece – koliko traje i kako se leči?

Osnovno lečenje konjuktivitisa kod dece uglavnom podrazumeva redovno čišćenje očiju i sprečavanje širenja bolesti. Terapija za konjunktivitis najčešće traje pet do sedam dana, a leče se uvek oba oka. U pitanju je preventivna mera, jer je velika verovatnoća da infekcija zahvati oba oka iako u nekom trenutku samo jedno ispoljava simptome.

Lečenje infekcije oka najčešće podrazumeva fiziološki rastvor, veštačke suze, antibiotske masti ili kapi. Ponekad će lekar prepisati detetu i oralni antibiotik kod bakterijskog ili antihistaminik kod alergijskog konjuktivitisa.

Može biti veoma teško naterati decu da redovno stavljaju kapi za konjuktivitis, te je ukoliko su mlađa, najbolje da sami obavite taj posao. Kapi se uvek stavljaju u spoljašni ugao oka kako bi tokom slivanja pokrile što veći deo oka. Masti se polako cede duž celog blago povučenog donjeg kapka – u kesicu koja se stvara njegovim povlačenjem.

Kada je konjunktivitis kod bebe u pitanju on često ide pod ruku sa infekcijom disajnih puteva i sekrecijom iz nosa, te ćete verovatno paralelno sa ispiranjem očiju bebi morati da čistite i nosić fiziološkim rastvorom.

Pranje ruku

Konjuktivitis kod dece – prevencija

Kako bi se pojava i prenošenje konjuktivitisa sprečili, neophodno je preduzeti neke mere. Evo na šta sve treba da obratite pažnju:

  • Redovna higijena ruku – učite ga važnosti pranju ruku od malena;
  • Lični pribor za higijenu – neka svako od ukućana koristi isključivo svoj peškir i jastučnicu;
  • Dezinfekciona sredstva – trebalo bi pojačati higijenu u kući, posebno kada su u pitanju predmeti na kojima se nalazi veliki broj bakterija jer se često dodiruju kao što su mobilni telefoni, slavine, kvake i daljinski upravljači;
  • Redovno menjanje posteljine u kojoj dete spava – pogotovo jastučnice;
  • Nošenje ličnog peškira i redovno menjanje istog – neka dete uvek nosi sopstveni peškirić za ruke u vrtić, školu ili kada ide kod drugara;
  • Izbegavanje kupanja u zagađenim vodama – ukoliko je dete sklono infekcijama treba razmotriti kupanje u bazenima, rekama i jezerima sumnjivog kvaliteta vode ili mu kupiti naočare za plivanje;
  • Nemojte slati dete u školu ukoliko ima konjunktivitis jer ga može lako preneti drugoj deci;
  • Kako bi zaštitile bebu majke pre porođaja treba da odrade bris kako bi proverile da li imaju znake neke infekcije i u dogovoru sa svojim ginekologom to sanirale na vreme;
  • Papirne i vlažne maramice pri izlasku iz kuće – kada je beba mala ovo su samo neke od stvari koje bi majka trebalo da nosi sa sobom jer nije uvek moguće oprati mu ruke na adekvatan način.

Konjunktivitis kod dece, kao i sve druge infekcije oka, može delovati zastrašujuće kada se roditelji prvi put susretnu sa njim. Međutim, kao što ste pročitali, uz brzo reagovanje i adekvatno lečenje može se rešiti veoma lako i ne ostavlja nikakve trajne posledice na oči i zato nema razloga za brigu.


Source link

Možda vam se svidi

Fragrant Ozone Mirisna Oasis Oaza Flower Meadow Cvetna livada Selling 4.0 lux flat Čelebonovića Bežanijska kosa Novi Beograd wheelchair ramp park view huge terrace glass winter house renovated furnished tenanted property investment buy-to-let Serbia Large 3 bedroom apartment, 110m2, VP/6, 26m2 terrace, CG, 2 klima, parking. Equipment, appliances, furniture are new on manufacturers guarantee. My tenants moved in July 2024 on a one year tenancy contract at e990 monthly to my brand new 3 bedroom apartment. That is e11880 yearly income. The modern building from 1995 with a large public parking shaded with trees for unlimited cars. Two empty parking spaces next to the building for disabled wheelchair users are situated next to ramp, no step or gap to cross. The apartment is located on the high ground floor, elevated 1 metre in relation to the terrain. Rooms oriented on cooling North, with bathroom and kitchen on South. Venetian mirror windows with blinds. Two exits from rooms to terrace, from which there is an exit by steps to garden lawn on the ground level. Completely renovated, replaced electrical and plumbing installations, PVC interior and exterior carpentry, quality brand name bathroom and toilet, parquet planed and varnished. Two air conditioning inverter units with heater. Bright and sunny, freshly white painted, fully furnished and fully equipped on 110 m2, with 84m2 registered and 26m2 under glass roofed terrace. By the owner. Infostan 15500 dinars. With the planned next year connection to municipal gas, heating bill will be according to individual use, fraction of present charges. Apartment is 253 cm high and consists of: – kitchen enclosed by glass harmonica door, fully equipped with 280 litres fridge-freezer and 2 m2 shelved pantry, – bathroom with brand new 7kg washing-drying machine, – living room with double doors to glassed winter house, – dining room with table for 6, connecting to all other rooms, with 2 glass harmonica doors, – three bedrooms – 2 master bedrooms 14m2 and 12m2 with double beds, and 10m2 children bedroom with a single bed, – large terrace of 26 m² with glass winter house, – toilet with cupboards and storage space, – entrance hall with metal security door with safety locks, intercom. Security cameras at house entrance. Ideal for a multi generational family, including wheelchair users. The building is of high construction quality and energy efficiency. The outer insulation is mineral wool. Close to the international road system with 2km to motorways number M11, 70 and 75, taking to Belgrade International Airport in 14 minutes drive and same timing to the city centre. Public busses from outside building and from within 3 minutes walk, taking to all parts of the city. Next to: Ozone Mirisna Oaza Fragrant Flower Meadow Skriveni Tajni Dijamant Peščara Sandstone Hiking area Teniski tereni Jovan Petković Sports Park 100m Škola Fudbala F.K. Lane Football School Sport Fields 130m Sportski Centar 7 Soccer Club Field. SC Bezanija judo tenis football aikido jiu jitsu karate Sports Clubs 1km Belgrade Squash Club Teratana Blok Revolution Gym Iskrica nursery school kindergarten 80m Primary school „Dragan Lukić“ 1km Руска школа Foreign languages program school 3.8km Mastograd Indoor kids playground 200m Dečija Igraonica Ostrvo sa Blagom Novi Beograd children's amusement 200m Special Rubber Park basketball court 800m Sfetofor Discount grocery shop 700m Small shopping centre, post office, banks, bakery, Maxi Friendly and peaceful neighbours. Payment in cryptocurrencies is welcome. Kontakt: Gosa 00381654635963, Milan 0038163657994 flat.sale.bezanijska.kosa@gmail.com Thank you for your kind attention – BESPLATNI OGLAS

Fragrant Ozone Mirisna Oasis Oaza Flower Meadow Cvetna livada Selling 4.0 lux flat Čelebonovića Bežanijska kosa Novi Beograd wheelchair ramp park view huge terrace glass winter house renovated furnished tenanted property investment buy-to-let Serbia Large 3 bedroom apartment, 110m2, VP/6, 26m2 terrace, CG, 2 klima, parking. Equipment, appliances, furniture are new on manufacturers guarantee. My tenants moved in July 2024 on a one year tenancy contract at e990 monthly to my brand new 3 bedroom apartment. That is e11880 yearly income. The modern building from 1995 with a large public parking shaded with trees for unlimited cars. Two empty parking spaces next to the building for disabled wheelchair users are situated next to ramp, no step or gap to cross. The apartment is located on the high ground floor, elevated 1 metre in relation to the terrain. Rooms oriented on cooling North, with bathroom and kitchen on South. Venetian mirror windows with blinds. Two exits from rooms to terrace, from which there is an exit by steps to garden lawn on the ground level. Completely renovated, replaced electrical and plumbing installations, PVC interior and exterior carpentry, quality brand name bathroom and toilet, parquet planed and varnished. Two air conditioning inverter units with heater. Bright and sunny, freshly white painted, fully furnished and fully equipped on 110 m2, with 84m2 registered and 26m2 under glass roofed terrace. By the owner. Infostan 15500 dinars. With the planned next year connection to municipal gas, heating bill will be according to individual use, fraction of present charges. Apartment is 253 cm high and consists of: – kitchen enclosed by glass harmonica door, fully equipped with 280 litres fridge-freezer and 2 m2 shelved pantry, – bathroom with brand new 7kg washing-drying machine, – living room with double doors to glassed winter house, – dining room with table for 6, connecting to all other rooms, with 2 glass harmonica doors, – three bedrooms – 2 master bedrooms 14m2 and 12m2 with double beds, and 10m2 children bedroom with a single bed, – large terrace of 26 m² with glass winter house, – toilet with cupboards and storage space, – entrance hall with metal security door with safety locks, intercom. Security cameras at house entrance. Ideal for a multi generational family, including wheelchair users. The building is of high construction quality and energy efficiency. The outer insulation is mineral wool. Close to the international road system with 2km to motorways number M11, 70 and 75, taking to Belgrade International Airport in 14 minutes drive and same timing to the city centre. Public busses from outside building and from within 3 minutes walk, taking to all parts of the city. Next to: Ozone Mirisna Oaza Fragrant Flower Meadow Skriveni Tajni Dijamant Peščara Sandstone Hiking area Teniski tereni Jovan Petković Sports Park 100m Škola Fudbala F.K. Lane Football School Sport Fields 130m Sportski Centar 7 Soccer Club Field. SC Bezanija judo tenis football aikido jiu jitsu karate Sports Clubs 1km Belgrade Squash Club Teratana Blok Revolution Gym Iskrica nursery school kindergarten 80m Primary school „Dragan Lukić“ 1km Руска школа Foreign languages program school 3.8km Mastograd Indoor kids playground 200m Dečija Igraonica Ostrvo sa Blagom Novi Beograd children's amusement 200m Special Rubber Park basketball court 800m Sfetofor Discount grocery shop 700m Small shopping centre, post office, banks, bakery, Maxi Friendly and peaceful neighbours. Payment in cryptocurrencies is welcome. Kontakt: Gosa 00381654635963, Milan 0038163657994 flat.sale.bezanijska.kosa@gmail.com Thank you for your kind attention – BESPLATNI OGLAS

More From Author

+ There are no comments

Add yours