ODRŽAVANJE SPORTSKE ODJEĆE OD AKTIVNIH MATERIJALA – BESPLATNI OGLAS

Bilo da se bavite skijanjem, alpinizmom, trčanjem, ili se vozite na biciklu, kada su niske temperature, ili vršite aktivnost na snijegu ili po kiši, vodonepropusna odjeća spašava glavu! Iako je odgovarajuća ”kabanica” obično mala investicija i sasvim dovoljna za kišu, za niske temperature i snijeg su poželjne konkretnije zimske jakne i pantalone sačinjene od aktivnih materijala koje su vodonepropusni sa spoljne strane, ali su zato paropropustljive sa unutrašnje strane, pa tako vrše efikasan otklon vodene pare, znoja i viška temperature i tako prave optimalnu temperaturu i uslove za prijatno upražnjavanje aktivnosti na snijegu i niskim temperaturama. Ispravnim održavanjem svoje sportke odjeće sačinjene od aktivnih materijala možete produžiti vijek trajanja istih, kao i održati njihova svojstva i performanse.

Sigurno ste čuli da pretjerano ili neispravno pranje može naškoditi svojstvima vodonepropusne odjeće. Materijali kao što su Gore-Tex, Dermizax, Spandex…, imaju membranu koja ”diše”, tačnije, propuštaju vodenu paru i vazduh vani, a spriječava ulazak vode unutra. Osim toga, tu je i spoljni zaštitni materijal prekriven trajnim vodootpornim slojem. Upravo taj sloj je ključan: s vremenom se istroši ili ispere, a time poništava sva dobra svojstva vodonepropusne odjeće, tačnije blokira se cirkulacija vazduha i vodene pare kroz odjeću. Vlaga se tada kondenzuje na unutrašnjim stranicama i na kraju ste, ma koliko vani pljuštalo, padao snijeg ili pak ne – mokri kao miš od vlastitog znoja. Dakle, ključan potez kod održavanja vodonepropusne odjeće je učiniti trajni vodootporni sloj što trajnijim.

Čistoća prije svega

Prašina, blato i znoj začepljuju membranu koja dopušta cirkulaciju vazduha. Preagresivnim ribanjem i pranjem možete oštetiti i isprati vodonepropusni sloj. Stoga laganim potezima isperite vidljive nečistoće, a temeljno čišćenje obavite svake tri do četiri skijanja/vožnje/trčanja.

Hemikalije u deterdžentima?

Normalni deterdženti za svakodnevnu upotrebu sadrže brojne aditive, od mirisa do omekšivača tkanina. Pranje rublja funkcioniše na način da deterdžent prodre kroz tkaninu – što nije način na koji vodootporna odjeća funkcioniše. U pojedinim se prodavnicama mogu naći deterdženti specijalno namijenjeni za pranje sportske odjeće sačinjene od aktivnih materijala, no ako i ne nabavite takav, u svakom slučaju OBAVEZNO izbjegavajte tretiranje omekšivačima i agresivnim sredstvima za uklanjanje prljavštine.

I mašina za rublje ima svoju važnu ulogu

Nakon ”normalnih” pranja, mašina za pranje može zadržati ostatke regularnog deterdženta. Ako ste se već odlučili za specijalno sredstvo za sportsku odjeću, prije njegovog korištenja obavezno treba dobro napraviti jedno brzinsko ispiranje mašine za rublje ”na prazno”. Nakon što umetnete odjeću, pokrenite program na 30 ili 40°C sa do kraja zakopčanim zatvaračima i maksimalno skraćenim vezicama (ako ih ima).

A mašine za sušenje?

Generalno, preporuka je koristiti dobro staro sušenje ”na štriku”. Prije vješanja ne zaboravite isprazniti džepove pune vode. Ako etiketa na odjeći dozvoljava neku opciju hladnog sušenja u mašini za sušenje rublja i ako vam se baš jako žuri – onda ok, ali to je sve na vlastitu odgovornost.

Najbolji način pranja odjeće sa aktivnim materijalima

Preporuka je da se koriste specijalni deterdženti za čišćenje visoko kvalitetne sportske odeće od aktivnih materijala. Te vrste specijalnih deterdženata su pogodne za sve membrana, npr. GORE-TEX,Dermizax,Spandex, zatim za za sve sintetičke ispune – izolacije npr. Thinsulate, Thermolite, Primaloft…
Brinu se o elastičnosti tkanina, kao što su: soft shell, fleece…Nježno i efikasno čiste higijenski paropropusni sportski veš. Ne sadrže izbjeljivače i omekšivače. Nude najefikasniji higijena efekat – efikasno sprječavaju stvaranje neprijatnih mirisa.

Već ste prali aktivnu odjeću u klasičnom deterdžentu za pranje rublja?

Zrnasti deterdžent za pranje rublja koji se uglavnom koristi u domaćinstvima nema svojstva da uništava membranu, ali zato vrlo efikasno vrši začepljavanje membrane.To će se manifestovati većom koncentracijom pare ispod odjeće, tako da ćete biti mokri, a biće vam i mnogo toplije nego što bi trebalo. Ukoliko ste već oprali odjeću od vodonepropusnih/aktivnih materijala, pokušajte da popravite situaciju tako što ćete ponoviti postupak pranja iste u čistoj i prethodno dobro ispranoj mašini za rublje sa čistom vodom na 30-40°C.

Već ste prali aktivnu odjeću i sa omekšivačem za pranje rublja?

Omekšivači za rublje su na žalost najljući neprijatelji odjeće sa vodonepropusnim/aktivnim materijalima. Omekšivači vrlo agresivno i efikasno nagrizaju membranu, tako da vaša aktivna odjeća nakon pranja omekšivačem potpuno gubi sva svojstva i prestaje biti vodonepropusna sa spoljne strane.

Obnavljanje vodonepropusnog sloja

Na tržištu postoje sredstva za obnavljanje nepropusnog sloja. Kod nas ih se u manjoj mjeri može naći u nekima od specijalizovanim sportskim radnjama (kao što je Tempo :). Tretiranje ovakvim sredstvima obnoviće trajni vodonepropusni sloj i vašoj odjeći dati približna svojstva kao kad je bila nova. Možda ćete pri odabiru sredstva naići na ponudu sprejeva za impregnaciju ili wash-in sredstva. Wash-in funkcioniše po principu umetanja u mašinu za rublje zajedno sa odjećom. Takvo sredstvo, za razliku od spreja, djeluje na kompletni komad odjeće: iznutra i izvan. Dobra stvar je ta da će se vodonepropusni sloj uglavnom prihvatiti za mjesta već ranije tretirana tim slojem. Često se nakon pranja ovakvim sredstvom preporučuje sušenje u mašini za sušenje rublja. Sa sprejem nema dvoumljenja – aplicirate ga selektivno i po želji. On je bolja opcija kad odjeća ima membranu ili ”dišući” sloj u unutrašnjosti.

Brzinsko održavanje

Za one koji ne pomišljaju na svoju vodonepropusnu odjeću do sledećeg snijega ili kiše, u žurbi su, donosimo nekoliko savjeta za ”na brzinu”… Lagano je ručno možete isprati nekim od sportskih deterdženata. Uklanjanje sloja prljavštine, blata i znoja će poboljšati cirkulaciju vazduha kroz nepropusnu membranu i spriječiti kondenzaciju na unutrašnjim stranicama. Dobar trik za popravljanje svojstava vodonepropusnog sloja je brzinski prelazak peglom podešenom na najmanju moguću temperaturu. Prije ovog koraka svakako provjerite uputstva na etiketi vaše odjeće i za svaki slučaj aplicirajte peglu preko neke druge tkanine prije nego krenete peglati odjeću sa aktivnim materijalima.

Sve deterdžente i ostala sredstva za pranje i održavanje vodonepropusne odjeće od aktivnih materijala možete nabaviti u Tempu:

https://tempo.co.me/kategorija/zimski-sportovi/sredstva-za-odrzavanje/


Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours