Spoljna rasveta kao osnova uređenja svakog dvorišta – Cormel d.o.o. – BESPLATNI OGLAS

Spoljna rasveta jedna je od osnovnih stvari o kojoj je potrebno razmišljati kada je uređenje dvorišta u pitanju. Rasveta Vašem dvorištu može dati jedan potpuno drugačiji izgled i učiniti da Vaše dvorište bude uređeno sa dosta stila.

Koji tipovi spoljne rasvete postoje?

Kao i kod svake kategorije rasvete, postoji više klasfikacija po kojima možemo podeliti spoljnu rasvetu. Naime, spoljna rasveta može se proizvoditi sa običnim tipom grla ili može biti spoljna LED rasveta. Kod spoljnih lampi sa običnim tipom grla samostalno možete menjati sijalice i prilagođavati ih sopstvenom ukusu. Ukoliko sijalici istekne rok trajanja, samostalno je i možete zameniti.

Sa druge strane, ukoliko se opredelite za LED spoljne lampe u tom slučaju ne postoji opcija da samostalno izaberete boju svetla i promenite sijalicu. Spoljna LED rasveta obično se proizvodi u neutralnoj boji svetla (4000K). Ukoliko se spoljna LED lampa pokvari, potrebno je celu lampu skinuti sa mesta na kome je montirana, kako bi se ona servisirala. Ovo zna biti prilično nezgodno ukoliko se radi o recimo LED ugradnoj lampi koja je postavljena u beton. Ovo su generalno prednosti i mane LED i obične spoljne rasvete. One Vam mogu pomoći ukoliko se dvoumite za koji tip rasvete da se opredelite.

Koji sve proizvodi spadaju u spoljnu rasvetu?

Kao i kod rasvete generalno, pa tako i kod spoljne, postoje različite kategorije. Recimo zidne lampe, podne lampe, fenjeri za spoljašnju upotrebu, brodske lampe, reflektori itd. Svaka od ovih kategorija Vašem dvorištu može dati potpuno nov izgled ili samo dodatno osvežiti stari.


LED spoljna lampaSpoljna lampa Spoljna lampa-ugradna LED lampaFenjer za spoljnu upotrebu


U koje svrhe se još može koristiti spoljna rasveta?

Osim za uređenje dvorišta, ovaj tip rasvete može koristiti i za uređenje terase ili fasade. Vrlo često se dešava da se spoljna rasveta postavi tako da osvetli neki konkretan deo fasade ili da se osvetli i da na značaju nekoj reklami. Vlasnici butika često znaju da spoljnom rasvetom akcenat stave na neku konkretnu lutku iz izloga ili na neki proizvod koji je potrebno naglasiti.


Spoljna lampa


Najčešće se spoljna rasveta u dvorištu postavlja kako bi se osvetlila staza kojom se hoda ili recimo stepenice.Šta je IP zaštita i koja je njena svrha?

IP zaštita jedna je od važnijih karakteristika kada je u pitanju spoljna LED rasveta. IP zaštita govori o tome koliko je proizvod na koji se odnosi otporan na vremenske uslove kojima je lampa izložena. Recimo, ukoliko lampa ima zaštitu IP20, to znači da ona nije namenjena za spoljnu upotrebu. Sa druge strane, ukoliko lampa ima zaštitu IP44, IP54, IP65 itd., to znači da je ta lampa pogodna za spoljnu upotrebu i da je možete postaviti u Vaše dvorište ili na terasu. Spoljne lampe sa visokim stepenom IP zaštite otporne su na vlagu, kišu, sneg i ostale vremenske uslove. Dakle, spoljna LED rasveta obavezno mora imati IP zaštitu veću od 20 kako bi bila adekvatna za upotrebu za koju je namenjena.

Najbolji efekat kada je u pitanju spoljna rasveta postiže se i vidi tokom večernjih i noćnih časova. Međutim, spoljna rasveta se danas proizvodi u dosta lepih i zanimljivih oblika i dezena koji pružaju određenu lepotu Vašem dvorištu tokom celog dana.

Na temu spoljne rasvete dosta se piše, pa Vam stoga ostavljam jedan zanimljiv članak na sledećem linku.


Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours