Sklopivi – Folding bicikli – bicikl na sklapanje – BESPLATNI OGLAS

Sklopivi – folding bicikli su jako popularni svuda u svetu. Neverovatna fama ih prati od nastanka. Dok neko smatra da pre Rog i Unis bicikala nikad nisu postojali sklopivi bicikli, tako su drugi već proputovali polovinu sveta na istima.

ISTORIJA

Tokom sedamdesetih godina devetnaestog veka su nastali prvi sklopivi – folding bicikli, koji su bili jako nezgrapni i teški. Puno patenata nikada nije doživelo proizvodnju. Tokom Drugog svetskog rata su se proizvodili mnogi folding bicikli da pomognu padobrancima u kretanju po neprijateljskoj teritoriji.

Tek sedamdesetih godina 20.veka nastaje bicikl sa šarkama koje su slične onima kao na današnjim biciklima.

U isto vreme širenje ponude brodova za izlete – kruzera – uzima maha, i, naravno, prirodna potreba za malim, sklopivim biciklom, koji mogu turisti da voze po palubi kao i po ostrvima koje posećuju.

Osamdesetih godina prošlog veka su nastale firme Dahon i Brompton, koje su i danas lideri u inovacijama i proizvodnji sklopivih bicikala.

NAŠE PODNEBLJE

Rog i Unis su proizvodili male, sklopive bicikle sa točkovima 20″ i 24″, koji su dobili neslućenu popularnost. Rog, kao skuplji i prestižniji proizvođač, je zaštitio ime “pony”, koje je i danas sinonim za sklopivi bicikl.

Od 2013.godine naovamo, kod našeg prosečnog korisnika se javlja želja za sklopivim biciklom, koji može da stane u automobil, na terasu, u kancelariju…

Ponuda za sklopivim – folding biciklom je danas velika, kako onih koji dolaze preko granice “doneo mi burazer iz Švice”, do domaćih sklopivih bicikala. Najpoznatili je Capriolo Folding bike Pelikan, pravljen za Holandsko tržište. Višak proizvoda se prelio na naše kupce, koji su oduševljeno prihvatili aluminijumski bicikl sa 3 brzine u zadnjoj glavčini. Nakon završetka ponude tog bicikla koji je koštao oko 300evra, Capriolo je napravio čelične modele sa 1 i 7 brzina, prosečne cene od oko 150 evra.

Danas imamo i Polar bicikle model Practic u 3 modela, sa čeličnim ramom, aluminijumskim ramom, i aluminijumskim ramom sa disk kočnicama, raspona cena od 170 do 300evra.

PREDNOSTI I MANE SKLOPIVIH BICIKALA

Pobrojaćemo prvo mane, da ne bude nakon pobrojanih mana pitanje”a zašto se foldong bicikl uopšte proizvodi?”.

Mane sklopivog bicikla su:

smanjena nosivost zbog zgloba – za osobe teže od 120kg se ne preporuluje upotreba sklopivog bicikla.

smanjeno manevrisanje – mali točkovi se teže okreću pri skretanju, potrebno je više umešnosti.

manji točkovi su neudobniji.

nije baš za niže osobe – zbog relativno većeg međuosovinskog razmaka.

Vrline znate i pretpostavljate sami:

mali gabariti.

manja težina nego klasičan bicikl.

mogućnost ugradnje gomile gedžeta, brzina, i slično.

U poslednje vreme elektro sklopivi bicikli su nešto što je budućnost kretanja kroz zakrčene gradove.

U svakom slučaju, sklopivi bicikli su jako dobro rešenje kao pomoćni a i osnovni bicikl u kući.


Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours