Nauka u službi suvog zrenja – BESPLATNI OGLAS

Vreme čitanja: 2 minuta

Ako ne volite da žvaćete goveđu kožu, pravilno zrenje je neophodno da biste pravilno uživali u bilo kojoj vrsti mesa, bilo da je u pitanju govedina, svinjetina, jagnjetina, patka ili bilo koje drugo meso. Tokom procesa zrenja, u igru ulaze organske hemijske sile koje transformišu tvrdo i pomalo bezukusno meso nakon klanja u nežno, sočno i izuzetno ukusno meso koje svi poznajemo i volimo.

NAUKA O SUVOM ZRENJU

Poništavanje efekata „rigor mortis“

Nakon što je životinja zaklana, dolazi do niza promena kada kiseonik više nije dostupan mesu. U odsustvu kiseonika, glikogen i glukoza u anaerobnom okruženju razlažu se u laktat, što dovodi do stvrdnjavanja mišićnog tkiva poznatog kao fibrila. Kao rezultat toga, meso postaje tvrdo, čvrsto, suvo i neprijatnog ukusa. Kod goveda, ovaj fenomen, poznat kao rigor mortis, obično se javlja u roku od 10-24 sata. Kod svinja dešava se u 4-18 sati, dok kod pilića traje 2-4 sata. Tek nakon ovog perioda počinje enzimsko sazrevanje mesa.

Enzimi ga razlažu i čine nežnim

Enzimi igraju ključnu ulogu u omekšavanju mesa tokom procesa zrenja. Enzimsko sazrevanje mesa može trajati od 1 do 8 dana, u zavisnosti od vrste životinje. Proizvodnja mlečne kiseline tokom anaerobne glikogenolize ključna je za uspešno sazrevanje. Mlečna kiselina deluje na mišićna vlakna, razgrađujući strukturu uz pomoć enzima za razlaganje proteina nazvanih proteaze. Ovo omekšava ćelijske veze, omogućavajući proteolitičkim enzimima da deluju na mišićno tkivo i razgrade stvrdnute mišiće. Kao rezultat toga, meso ponovo postaje nežno.

Povećajte ukus umamija

Suvom zrenju, koje može trajati od 3 do 8 nedelja, koristi se kako bi se razvili željeni orašasti i masni ukusi koji se ne mogu postići kraćim periodima zrenja. Tokom suvog zrenja, oksidacija i isparavanje vode dovode do stvaranja kore ispod koje enzimi i proteini ostvaruju svoju magiju, dajući mesu posebne ukuse i arome.

S druge strane, mokro zrenje uključuje kraći period vakuumskog pakovanja, rezultirajući profilom ukusa dominiranim mlečnom kiselinom. Suvo zrenje, s druge strane, omogućava da se mlečna kiselina sazreva u začinjen ukus i prirodno razvija glutamat, poboljšavajući ukus mesa dubokim umami ukusom.


  • Nauka u službi suvog zrenja

    Vreme čitanja: 2 minuta Ako ne volite da žvaćete goveđu kožu, pravilno zrenje je neophodno da biste pravilno uživali u bilo kojoj vrsti mesa, bilo da je u pitanju govedina, svinjetina, jagnjetina, patka ili bilo koje drugo meso. Tokom..

  • Suvo zrenje mesa: Sopstvena proizvodnja ili industrijska nabavka?

    Vreme čitanja: 2 minuta U svetu kulinarstva, konstantno se traga za savršenim ukusima i teksturama koje će zadovoljiti nepce svakog gosta. Suvo zrenje mesa, poznato i kao dry age proces, postalo je sinonim za vrhunski kvalitet i intenzivan ukus.

  • Efikasno pakovanje za poslovni uspeh: Kako vakuum mašina može unaprediti biznis

    Vreme čitanja: 2 minuta U današnjem poslovnom svetu, gde se konkurencija neprestano povećava, a situacija na tržištu menja iz dana u dan, vlasnici biznisa u industriji proizvodnje, prerade i pakovanja hrane suočavaju se sa sve većim izazovima.

Post Views: 29Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours